Link Search Menu Expand Document (external link)

Sistemul de evaluări și rating-uri

Scrierea de evaluări și acordarea de rating-uri

Site-ul Animalutul.ro oferă posibilitatea utilizatorilor înregistrați pe site (cu cont activ): 

 1. de a scrie evaluări. Evaluarea este definită ca fiind o recenzie scrisă de către un utilizator, recenzie redactată în legătură cu experiența tranzacțională avută cu un anumit vânzător pe site-ul Animalutul.ro. Experiența tranzacțională include, fără a se limita la următoarele aspecte: existența unei descrieri clare și neînșelătoare a produsului/serviciului; modul de comunicare cu vânzătorul; receptivitatea, implicarea, seriozitatea și punctualitatea vânzătorului; timpul de achiziționare și/sau livrare a produsului/serviciului, etc.). Informațiile conținute în evaluările postate pot fi pozitive, negative sau neutre.
 2. de a acorda rating-uri (modalitate de exprimare a gradului de satisfacție a unui utilizator față de un anumit vânzător). 

Baza evaluării pentru scrierea de recenzii și pentru acordarea de rating-uri o reprezintă simpla interacțiune dintre utilizatori, nefiind necesară în acest sens finalizarea unei tranzacții.

Utilizatorii vor putea efectua o evaluare/rating în următoarele două ipoteze:

 1. în situația achiziționării unui produs/serviciu de pe site-ul Animalutul.ro, ocazie cu care cumpărătorii vor recepționa un email în care li se va solicita efectuarea unei evaluări/rating (aceasta reprezentând o tranzacție verificată - va exista o mențiune în acest sens în dreptul recenziei); 
 2. în ipoteza unei simple interacțiuni cu un vânzător care însă nu se concretizează cu o tranzacție finalizată, situație în care nașterea dreptului de a înregistra o evaluare are loc automat după primirea de către cumpărător a minim 3 mesaje din partea vânzătorului. Butonul de evaluare poate fi accesat de către utilizator din mesageria Animalutul.ro, direct din contul său.

În momentul înregistrării unui anumit review pe site, utilizatorii acordă în mod gratuit societății Publi24 Digital SRL o licență neexclusivă, perpetuă, irevocabilă, nelimitată teritorial cu privire la următoarele drepturi patrimoniale de autor: de a utiliza, reproduce, modifica, adapta, publica, traduce, distribui și de a afișa conținutul review-ului postat.

Reguli referitoare la postarea de review-uri de către utilizatori pe site-ul Animalutul.ro:

 • să utilizeze un limbaj inteligibil, corespunzător, neofensator, fără termeni care pot jigni sau afecta oricare alt utilizator sau orice persoane fizice ori juridice;
 • nu este permis limbajul violent, rasist, amenințător, care îndeamnă la săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală sau contravențională, care incită la ură sau discriminare;
 • să se asigure că informațiile introduse de ei sunt realiste, neînșelătoare și în conformitate cu legile aplicabile, respectând astfel inclusiv drepturile altor părți, drepturile de autor, de marcă comercială, de licență sau alte drepturi de proprietate, publicitate sau intimitate;
 • să nu inscrie informații și/sau detalii despre URL-uri (legături) din alte site-uri comerciale ce desfașoară aceeași activitate comercială ca și societatea Publi24 Digital SRL;
 • să nu furnizeze sau să solicite, în niciun mod și în nicio măsură, date personale (detaliile de contact, informații despre adresa de livrare sau de domiciliu, numere de telefon, adrese de email, nume și/sau prenume etc.) sau orice altă informație care poate determina dezvăluirea acestor date personale;
 • să nu înscrie evaluări care să conțină materiale de natură publicitară;

Încălcarea regulilor enumerate în rândurile de mai sus conduce automat la eliminarea evaluării de către administratorul paginii Animalutul.ro.

Fiind vorba despre o evaluare personală a experienței cu un anumit vânzător, utilizatorul este răspunzător în totalitate conform legii pentru conținutul înregistrat odată cu accesarea butonului de evaluare pus la dispoziție de site-ul Animalutul.ro. Odată cu expedierea evaluării, utilizatorul acceptă în mod expres termenii și condițiile site-ului Animalutul.ro, inclusiv capitolul destinat scrierii de evaluări și acordării de rating-uri. Prin generarea acestei funcționalități, scopul societății Publi24 Digital SRL este de a îmbunătăți în mod constant experiența de navigare și relația dintre vânzător și utilizator, sens în care redactarea unei evaluări care să rezume în termeni cât mai clari, simpli și onești interacțiunea dintre părți va conduce la rezultatele cele mai bune. Administratorul paginii Animalutul.ro va gestiona toate evaluările înregistrate, selectând doar pe acelea care reprezintă o evaluare obiectivă, completă, relevantă și efectuată cu respectarea cerințelor legale precum și cu respectarea termenilor și condițiilor utilizării paginii Animalutul.ro. Administratorul paginii Animalutul.ro va decide dacă conținutul recenziei reflectă experiența reală a unui utilizator și va elimina orice recenzii făcute cu scopuri injuste.

În prezent evaluarea nu este publică, deci nu va fi afișată pe pagina de anunț. Scopul său fiind de a modela comportamentul vânzătorului în vederea îmbunătățirii interacțiunilor viitoare cu utilizatorii potențiali cumpărători, toate evaluările postate pot fi vizualitate în contul vânzătorului, autorul recenziei fiind anonimizat. Vânzătorul nu are opțiunea de a șterge evaluările înregistrate în contul său. Ne rezervăm dreptul de a nu divulga către vânzător identitatea autorului evaluării, pe de o parte în scopul încurajării utilizatorilor în a evalua cât mai frecvent experiența tranzacțională de pe site-ul Animalutul.ro, iar pe de altă parte din nevoia de a nu influența viitoarele interacțiuni dintre părți care trebuie să se întemeieze pe respect reciproc.

Oricare evaluare înșelătoare precum și care care conține un limbaj necorespunzător, ofensator, cu termeni care pot jigni utilizatorul sau alte persoane, va fi eliminată. 

Rating-ul se exprimă sub forma a 3 emoticoane reprezentând 3 stari diferite: rău, bun/satisfăcător sau excelent, fiecare vânzător primind un punctaj aferent emoticonului. 

Rating-urile individuale acordate de către utilizatori unui vânzător vor influența rating-ul general al respectivului vânzător întrucât rating-ul general este calculat ca o medie aritmetică a rating-urilor individuale acordate de către utilizatori unui anumit vânzător. Urmare a acestui algoritm, fiecare utilizator vânzător va primi un punctaj general.

Rating-ul general este public. Acesta va fi afișat în dreptul fiecărui utilizator-vânzător al paginii Animalutul.ro.

Utilizatorul beneficiază de un drept de răzgândire concretizat în posibilitatea de a edita/modifica evaluarea și rating-ul acordate unui vânzător, sens în care se va lua în considerare mereu ultimul rating acordat. În cadrul demersului de procesare al rating-urilor de către administratorul site-ului, ultimul rating va suprascrie ratingul vechi, iar punctajul general se va recalcula conform ultimului rating acordat ștergându-se punctajul vechi. 

Acordarea de evaluări și rating-uri trebuie să aibă la bază o analiză corectă, realistă și cu bună credință a interacțiunii cu un anumit vânzător, motiv pentru care administratorul paginii Animalutul.ro își rezervă dreptul de a înlătura rating-urile efectuate strict cu scopul de a declasa ori supraevalua, după caz, un anumit utilizator. Administratorul paginii Animalutul.ro va lua în considerare toate elementele de fapt atunci când va aprecia un rating ca fiind relevant și corect plasat, inclusiv aspecte ce țin de gradul de rudenie cu utilizatorul evaluat, adresa de IP de unde provine rating-ul, frecvența acordării unui rating etc.

Utilizatorul vânzător, prin crearea unui cont pe pagina Animalutul.ro, înțelege faptul că va fi supus în mod continuu unui proces de evaluare prin funcționalitatea de scriere de evaluări și acordare de rating-uri și își dă acordul ca rezultatul evaluării să fie afișat în mod public pe site-ul Animalutul.ro. Totodată, utilizatorul vânzător înțelege faptul că administratorul paginii Animalutul.ro va avea o evidență a categoriilor de utilizatori care își expun produsele/serviciile, rezervându-și dreptul de a elimina conturile celor care manifestă un comportament contrar legii.

Rating-urile și evaluările sunt funcționale pentru site-urile Publi24.ro, Cazare24.ro, Bestauto.ro și Animalutul.ro, doar pe categoriile de mai jos: 

 • AUTO MOTO
 • ELECTRONICE
 • ANIMALE
 • CASA SI GRADINA
 • MAMA SI COPILUL
 • MODA SI ACCESORII
 • TIMP LIBER SI SPORT
 • CAZARE-TURISM
 • SERVICII

Funcționalitatea de scriere de evaluări și de acordare de rating-uri se activează la un anumit anunț postat pe site-ul Animalutul.ro, dar evaluarea privește direct un anumit utilizator înregistrat  și va fi vizibilă doar pe categoriile enunțate expres mai sus, în pofida faptului că acel utilizator poate fi activ și pe alte categorii de anunțuri ale Animalutul.ro.

Utilizatorii vor putea efectua un review/rating doar atunci când sunt logați. Acordarea de evaluări/rating reprezintă un drept al utilizatorului, iar nu o obligație. 

Oricare utilizator nemulțumit de faptul că i-a fost eliminate o evaluare sau un rating de către administratorul paginii Animalutul.ro are posibilitatea de a notifica compania prin procedura expusă în cuprinsul termenilor și condițiilor. Procedura notificării se aplică și în ipoteza în care utilizatorii au suspiciuni că această funcționalitate a fost folosită în mod fraudulos și doresc să o aducă în atenția administratorului paginii Animalutul.ro spre a se lua măsurile care se impun.